Fie ca stai pe loc, la birou sau că te miști, corpul tău are nevoie să folosească sistemul nervos, musculatura și articulațiile corpului pentru a avea o bună stabilitate și a iți permite să te miști eficient și în siguranță. Toate acestea functionează împreună ideal cu un minim de efort și consum de energie, atunci când postura este aliniată și musculatura în echilibru. O postură corectă este atunci când coloana și articulațiile tale sunt dispuse dealungul unei linii drepte verticale.
Articulațiile sunt structura pasivă pentru că ele suportă greutatea corpului. Mușchii sunt structura activă pentru ca ei lucrează constant pentru a menține articulațiile drepte. Sistemul nervos este centrul de comandă, cel care le coordoneaza pe ambele pentru a lucra armonios impreună.
Cand corpul are o structură aliniată în postura statică precum vedem în poza din stânga, aceste sisteme functionează eficient și consumă un minim de energie fizică, astfel că poți sta în picioare ore în șir fără să obosești sau să te doară spatele și alte parți ale corpului.
O postură deficientă apare atunci când poziția corpului deviază de la linia verticală și mușchii trebuie să muncească din greu doar ca să te mențina în picioare. În același timp, când postura e compromisă greutatea depusă pe articulații nu mai este simetrică, astfel ca ele suportă mai mult stres pe unele parți și mai puțin pe altele, creând compresie și uzură atât pe coloana vertebrală dar și pe celelalte segmente si articulații.
Fix același fenomen apare și atunci când te antrenezi sau când faci exerciții fizice la sală. Postura dinamică (poziția corpului în timpul unei mișcarii) este la fel sau chiar mai importantă decât postura statică. În timpul mișcarilor și exercițiilor fizice cu greutati apar forțe de compresie și torsiune mai mari care apasă pe coloana și pe articulații. De aceea, daca nu deții o postură corectă in timpul unei mișcări vei obosi mult mai repede corpul și vei fi dispus să iți accidentezi mai repede ca niciodată coloana, genunchii sau alte articulații.
Sa luăm de exemplu o bine cunoscută fandare. Când avem o postură dinamică bună în fandare, coloana trebuie să fie aproape în linie verticală și genunchiul să își păstreze linia cu al doilea deget de la picior. Dacă însa genunchiul se duce în interior (tehnică incorectă) datorită unei tensiuni anormale în bazin sau în muschiul tibial anterior, atunci articulația genuchiului suportă un stres mult mai ridicat decât este nevoie. Dacă adăugam și niste greutăți și un număr mai mare de repetari am găsit formula pentru o accidentare de menisc sau ligament încrucișat.
„Suntem ceea ce facem în mod repetat” – Aristotel
Dacă o miscare facută greșit este repetată suficient de mult, atunci ea devine un obicei, un model de miscare pe care îl vei face aproape automat de fiecare dată când trebuie să te miști. Îl numim program motor.
Având o aliniere gresită mușchii tensionați vor trage articulația afară din locul ei optim de miscare, iar dacă te antrenezi cu acest dezechilibru se creează mai departe un stres continuu care uzează cartijalui. La fel cum cineva care merge strâmb va toci mai mult o anumită zonă din talpa pantofilor, la fel si o articulatie care se misca stramb va suferi uzura intr-o anumita parte. De aceea cel mai important element care ne ve proteja împotriva accidentărilor pe termen lung este asigurarea unei posturi aliniate atât postura statică cât și dinamică.
Măsurând postura, flexibilitatea și stabilitatea mișcarilor ne permite să cuantificam unde există dezechilibre musculare și restrictii în coloana vertebrală sau în articulații. Asta ne ajută să ajungem la sursa accidentărilor sau a durerilor pentru ca apoi sa creem un program de corectare posturală individualizat pentru nevoile și condiția ta unică.
Forma corectă a mișcării este mai presus de intensitate sau de numarul de repetări.
Poți face X numar de genuflexiuni, fandări, indreptări și antrenamente de circuit. Dacă nu urmarești forma corectă, atunci performanța ta fizică și capacitatea de miscare nu vor crește, ci vor avea de suferit.
Deși poți merge la nenumarate ore de grup sau chiar poți lucra cu un antrenor personal exerciții și antrenamente de tip circuit, nu câte repetari faci sau ce greutați folosești determină rezultatul dorit. Vei obține un beneficiu imediat în febră musculară și o anumită hipertrofie, dar vei pierde în integritate articulară care este net superioară pentru că ea iți asigură calitatea mișcarilor.
Ca să invățăm corect o miscare de la bun început, avem nevoie de 300 pana la 500 de repetări. După aceea ea devine automată și ca urmare din ce în ce mai naturală și ușor de făcut. Ți se pare mult.. ? Ca să re-înveți corect o mișcare care a fost întipărita gresit de la inceput ai nevoie undeva între 3000 pânî la 5000 de repetări. Eu personal aleg prima variantă…
Foarte multe persoane cu dureri de spate sau sciatică au venit la mine după ce au facut o buna perioadă de timp ore de grup precum bodypump, circuite sau chiar și cursuri de yoga. Nu e de mirare ca în aceste clase trainerii nu pot cunoaște și asista în detaliu fiecare participant în parte pentru ca acesta să primească ce are el nevoie ca să iși corecteze postura. Este de înțeles ca atunci când lucrezi cu 15-20 de oameni în acelși timp nu îi poți cunoaște toate particularitățile fiecăruia. De aceea pentru cineva care încă nu stapanește corect cel puțin toate cele 7 mișcari de baza : genuflexiune, fandare, indreptare, împins, tras, rotație și deplasare (mers/alergat/sprint) nu îi recomand să sară în sus și in jos o ora intreaga în timp ce corpul său nu are o aliniere bună a posturii, decât daca dorește să contribuie la pensia unui chirurg, care va fi fericit sa îl opereze.
Pe termenul scurt, mediu și lung, cel mai mare beneficiu atât în capacitatea de ta mișcare căt și în starea de bine îl obții dacă iți concentrezi antrenamentele mai întăi pe a dezvolta o formă corectă (sau tehnică de executie corectă) a exercitiilor. Un numar mare de repetari sau greutati maximale vor urma odata ce iți consolidezi fundația corpului – postura si coloana vertebrala – pentru ca astfel ai o bază solidă pe care să construiești. În acest fel dezvolți un corp funcțional, armonios dar și puternic, care poate face fața apoi cerințelor tale de la locul de muncă sau din sportul preferat.
Dacă vrei să dezvolți un corp funcțional, fără dureri, limitări sau restricții scrie-mi un mesaj privat privat pe pagina mea de Facebook sau intră pe https://mihaiargaseala.ro și descarcă ebook-ul gratuit – „Pune STOP durerilor de spate!”
Pace si putere,
Mihai Argăseală