You are currently viewing De ce unii oameni nu se vindecă..?
De ce unii oameni nu se vindecă..? | Mihai Argaseala

De ce unii oameni nu se vindecă..?

  1. Respiratia – cea mai importantă funcție fiziologică a corpului tău 

  2. Recapatarea (auto)controlului. Capacitatea de te a elibera si de a te relaxa

  3.  Mintea. Emotiile. Respiratia. 

Respiratia – cea mai importantă funcție fiziologică a corpului tău 

Cea mai importantă funcție fiziologică a corpului tău este respirația. Ea marchează două momente existențiale pentru că este primul și ultimul lucru pe care îl faci în această viață. Poți supraviețui o bună perioada fără hrană sau fără mâncare, dar nu poți rezistă fără respirație mai mult de 3-4 minute.

 

Modelul care stă la baza lumii actuale este unul bazat pe consum, pe acumularea de lucruri materiale sau mai puțin materiale, pe statut, pe recunoaștere socială, bani și altele valori etc. Majoritatea avem întipărită undeva în adâncul minții noastre convingerea că dacă am multe lucruri sunt mai în siguranță. Parțial este adevărat…

De ce unii oameni nu se vindecă..? | Mihai Argaseala
De ce unii oameni nu se vindecă..? | Mihai Argaseala

Creierul nostru reptilian reprezintă stratul cel mai profund al sistemului nervos, care a fost și este responsabil de supraviețuirea noastră în natură. El este unul dintre cele 3 straturi esențiale ale evoluției noastre că specie, pentru că ne-a ajutat să depășim și să evităm pericolele întâlnite în natură, precum prădători, fenomene naturale și crize.

De ce unii oameni nu se vindecă..? | Mihai Argaseala

Până când nu am dobândit siguranță/ siguranța în mediul nostru înconjurător, nu ne putem concentra pe lucruri mai elevate, precum creativitate, artă, dezvoltare personală, carieră, relații, contribuție etc.

 

Dacă în trecut siguranță ta ar fi insemnat să faci parte dintr-un trib, să ai hrană și un acoperiș deasupra capului ca să fii protejat de prădători, astâzi în principal este vorba despre a câștiga suficienți bani; pentru că ei ne ajută să supraviețuim în “jungla” modernă și să ne procurăm nevoile de baza.

 

 

Există, de asemenea, o puternică relație între aceste lucruri care ne aduc o stare de siguranță, comfort și simțul nostru de sine, sau felul în care ne percepem și ceea ce credem despre noi înșine. Prin faptul că lucurile materiale, în special banii sau statutul social ajung să ne placă atât de mult și le dăm atât de multă importanță, începem să credem că ele determină cine suntem noi cu adevărat. Ele determină stima și simțul nostru de sine, adică ceea ce credem noi despre noi. 
Astfel dezvoltăm un atașament emoțional față de a căpăta și de a acumula mai multe lucruri pentru că asta înseamnă cumva că avem siguranță. Pe cealaltă parte, dezvoltăm o respingere puternică față de a pierde sau a rămâne fără aceste lucruri, ca fiind total neplăcut și cautăm să îl evităm cu orice preț.

De ce unii oameni nu se vindecă..? | Mihai Argaseala

Toate acestea le căutam pentru a ne simți bine, iar când nu reușim să le obținem sau când le-am obținut deja și apoi le pierdem, ne întristam sau chiar ne deprimăm. In mintea noastră succesul este corelat cu acumularea și eșecul este corelat cu pierderea… Atât timp cât mintea ta este prinsă între cele două extreme, ea nu poate fi stabilă și calmă, și la fel se va comporta și respirația.

 

Dacă nu expiri suficient și îți ții respirația, atunci poate înseamna că te agăți prea tare de acele lucruri care îți plac, pe care vrei să le păstrezi, sau la care “nu poți” să renunți. Pe măsură ce “te agăți” de ele, ai din ce în ce mai puțin loc pentru cele care sunt noi… Dar în același timp dezvolți agitația și anxietatea care vin împreună cu teamă de a le pierde.

 

Pace si putere,

Mihai

Leave a Reply