You are currently viewing Durerile de genunchi

Durerile de genunchi

Dacă experimentezi dureri de genunchi, află că de cele mai multe ori, genunchiul tău nu este cauza durerilor…de genunchi 🙂

Da, ai înteles corect! Ceea ce resimți în genunchi, de cele mai multe ori, își are cauza în altă parte, de obicei mai sus sau mai jos în structura schelto-articulara a corpului.

Poate că simți durere când mergi, când alergi, când te antrenezi la sală sau când practici sportul tău preferat. Cele mai mari șanse sunt că durerea de genunchi să fie cauzată de postură greșită și dezechilibre musculare fie la nivel de gleznă, la nivelul bazinului și chiar mai sus în coloana vertebrală. 

Ce înseamnă asta de fapt?

Durerile de genunchi,postură greșită și dezechilibre musculare
Durerile de genunchi,postură greșită și dezechilibre musculare

Genunchiul este cea mai simplă articulație din corp. El are capacitate de mișcare doar în flexie și extensie, și foarte foarte puțin în mișcarea de rotație. Datorită posturii greșite și a tensiunilor musculare ce se dezvoltă în partea superioară (coloana vertebrală, bazin, șold, coapse) sau partea inferioară (gamba și glezne), articulația genunchiului este forțată să creeze o torsiune continuă în țesuturile moi din jurul său în timpul mișcărilor sau în poziții statice. Cartilajul, mușchii, ligamentele și tendoanele pot să devină inflamate ca urmare a forțelor anormale de torsiune pe care le îndură.

Tocmai din această cauză, orice tratament local vei incerca: masaje, antiinflamatoare, gheață, suplimente, exerciții pentru genunchi, ele iți pot alina durerea doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp…

Durerile de genunchi,postură greșită și dezechilibre musculare
Aproape de fiecare dată când un client vine cu durere de genunchi, descopăr că are o deficiență serioasă a muschilor abdominali profunzi (musculatura CORE) care îi slăbește apoi funcția șoldului sau a gleznei, si determina o compensare în lanț, care este suportată de genunchi.
Durerile-de-genunci-Mihai-Argaseala-postura-gresita

Fiecare piesă din domino este importantă.

 Amintește-ți că toate articulațiile și mușchii corpului sunt inter-conectate, deci se influențează reciproc în fiecare moment!  Corpul este un intreg, un lanț de sisteme precum un sir de piese de domino, iar fiecare parte lucrează în tandem cu toate celelalte. De aceea avem nevoie de o abordare integrativă pentru a lucra asupra cauzelor, si nu asupra efectului.

Când CORE-ul este inactiv sau slab, apar tensiuni anormale la nivelul gleznelor, gambelor și in muschulatura din jurul bazinului tocmai pentru a compensa lipsa de stabilizare a mușchilor centrali ai trunchiului (core muscles).

Durerile-de-genunci-Mihai-Argaseala-postura-gresita

Aproape de fiecare dată durerea dispare în urma unui program de exerciții corectiv care reușește să aducă înapoi aliniamentul postural, musculatura CORE și echilibrul în relațiile de tensiune și lungime ale musculaturii. 

Compensarea musculară aduce articulația genunchiului într-o poziție deficientă care creează ca efect stres, uzură și durere pe suprafața catilajului articular… Durerea apare să te anunțe că ceva nu funcționează bine și nu este poziționat așa cum trebuie. La fel cum îți apare un semnal în bord la mașină când ceva nu este în regulă.

Cum ne restabilim aliniamentul postural al întregului corp?

Pentru a rezolva durerea, este deja evident că trebuie să ne adresăm cauzei rădăcină a problemei și nu durerii locale. Cauza rădăcină în cazul acesta este restabilirea mușchilor abodminali, dar și aliniametul postural al întregului corp, de la cap, cervical, coloană toracală și lombară, până la bazin, șold și glezne.

Activarea corectă a musculaturii CORE, activarea fesierilor, și musculatura gleznei împreună cu reeducarea mișcărilor de baza PrimalPatterns: genuflexiune, fandare, îndreptare, împins, tras, rotație trunchi și mers/alergat îți mențin întreaga structură a corpului mai aliniată si te stabilesc în miscări corecte pe parcursul zilei care elimina stresul articular provocat de compensări.

Cheia aliniamentului postural este să urmezi un program de exerciții corective, bine conceput, pe baza unei evaluări temeinice, care să identifice si să rezgleze dezechilibrele prezente în corpul tău. 

Programul trebuie să înceapă cu streching și mobilizari corective pentru mușchii supra-tensionați care iți trag articulația în poziții deficinete, descentrate. Ele sunt necesare pentru a îți menține corpul în aliniament si trebuie practicate pe termen lung pentru a menține acest lucru.

Lucrează de la cauze, nu trata simptome!

Durerile-de-genunci-Mihai-Argaseala-postura-gresita

Dacă ai găsit acest articol util, da-i un share ca să afle și alții aceasta informație. Pentru mai multe informații despre antrenamente și un stil de viață sănătos, lasă-mi un comment, un mesaj privat sau descarcă gratuit ebook-ul „Pune STOP durerilor de spate”.

Pace și putere,

Mihai

Lasă un răspuns