Cauze, efecte și cum o poți corecta
Am descoperit că aveam scolioză înca din clasele primare, și de atunci mai mulți specialiști în recuperare mi-au spus că este o condiție care foarte greu sau uneori chiar deloc se poate corecta. Lucrul care mă irita cel mai mult era faptul că, dacă mă luam după specialiști m-aș fi mulțumit să trăiesc cu o coloană vertebrală strambă toată viața. Ceva m-a facut să cred că există o cale metodică de a iți indrepta cu succes spatele lucrând în profunzime asupra cauzelor…
Inițial am crezut că scolioza va fi un impediment care mă va limita să pot face sport sau efort fizic la nivelul la care îmi doream, și că va trebui sa am trăiesc cu anumite limitări de a face efort. Deși nu îmi crea prea multe probleme la acea vârstă, atunci când am crescut, corpul meu a început să compenseze generând diferite tensiuni musculare în diferite zone, și încet încet au evoluat în probleme mai accentuate, aparent fără o cauza evidentă, precum: dureri insuportabile de spate, de umăr sau chiar sciatică.
Puțin mai târziu am descoperit că pe masură ce mă antrenam, se accentua și mai mult dezechilibrul muscular iar asta îmi crea probleme semnificative de spate. Se pare că adulții care au scolioză din copilarie, sunt mai predispuși să se prezinte mai târziu cu probleme și dureri de spate. Ceva îmi spunea că ajutorul și sfaturile medicilor nu erau de ajuns încat să îmi ofere o soluție solidă, cu rezolvare pe termen lung așa cum căutam, și că o voi putea rezolva doar dacă ajung să îmi înțeleg mai în profunzime propriul corp și metodele corecte de a lucra cu acest dezechilibru.
Acum ceva ani, urmând cursurile Academiei C.H.E.K. (Corrective Holistic Exercise Kinesiology), o scoală care mi-a adus foarte multă claritate și ințelegere aplicată în recuperare și în dezvoltarea performanței fizice, am învațat cum să evaluez și să descopăr cauza „radacină” pentru majoritatea problemelor de coloană și cum să le pot remedia într-un mod mai natural și mai puțin invaziv, folosind exerciții corective individualizate, dietă naturală și un stil de viată cât mai aproape de natural.
Am reusit să îmi recuperez complet scolioza și să îmi elimin durerile de spate ca să mă întorc apoi la sporturile mele preferate chiar mai bine decât o faceam înainte. Pentru că am învățat în acest proces cum să îmi echilibrez propriul corp și cum să aplic în mod științific exercițiile, dieta și stilul de viată pentru a remedia cele mai multe probleme de articulații și de coloană care se nasc din dezechilibre, îi ajut acum și pe alții să își recâstige încrederea în propriul lor corp ca să se miște și să arate extraordinar, fără durere și limitări.
Nu o să iți spun că dacă îmi urmezi sfaturile te vei îndrepta 100%, întrucât asta depinde foarte mult de de efortul pe care tu îl depui și de alți factori precum cât de avansată este scolioza pe care o ai. Cred insă cu tărie faptul că, dacă urmezi un program individualizat de exerciții și stil de viață, îti vei putea aduce îmbunătățiri și o echilibrare majoră încât să reduci sau chiar să elimini total durerile și limitările fizice.
Ce este scolioza?
Scolioza este un cuvânt care provine din cuvântul grec skolios și inseamnă curbură. Ea este o deviere a coloanei vetebrale prin curburi anormale în 2 planuri: frontal și transvers. Planul frontal este o înclinare laterală iar planul transvers este o rotație a coloanei fată de axa verticală.
Privită din lateral coloana vertebrală trebuie să prezinte 3 curburi naturale lordoza cervicală , cifoza toracală si lordoza lombară.
O coloană vertebrală normală, privită din spate arată ca fiind dreaptă, insă o scolioză arată în formă de C, sau o curbură dublă care are formă de S. Curbura poate fi de diferite marimi, în functie de cât de avansată este: mică – usoară, medie sau o curbură asculțită – severă. In scolioză, curbura laterală este mai mare de 10 grade și este asociată cu o rotație a vertebrelor în sensul parții concave.
În cele mai multe cazuri scolioza nu produce dureri în faza de început. Pe masură ce curburile se accentuează, în special în perioada de creștere ele pun din ce în ce mai mult stres și compresie pe discurile coloanei, pe musculatură și în special pe nervii care au originea în acele zone de ale coloanei vertebrale. Când coloana produce flexie și rotație în poziții incorecte, așa cum se întamplă în cazul unei scolioze, nervii care emană din acea zonă pot deveni comprimați și iritați, astfel dereglând funcția organelor și glandelor pe care le controlează.
Cu cât scolioza este identificată mai din timp, cu atât este mai ușor de corectat. Cu cât aștepti mai mult să corectezi o scolioză functională, cu atât este mai posibil ca ea să devină una structurală. Asta rezultă din cauza fortelor anormale care sunt plasate pe vertebrele coloanei – care în timp le comprimă, schimbandu-le forma structurală.
In funcție de cauza care o produce, scolioza este de două tipuri:
1. Scolioză structurală – este cauzată de oase care s-au format gresit, fie ca un defect din naștere, fie datorită unei vertebre fracturate care s-a vindecat intr-o formă incorectă. Astfel de cazuri sunt mai rar întalnite. Pentru că scheletul este permanent tras în jos de către forța gravitației, oasele așezate pe vertebra strâmbă se aliniază inegal. Atunci când persoana se înclină în lateral pentru a indrepta curbura, forma coloanei nu se schimbă. Deși acest tip este mai greu de corectat, tot se pot face progrese majore în reducerea și ameliorarea efectelor sale negative, fiind și ea într-o mare masură influențată de relațiile de tensiune și lungime ale musculaturii.
2. Scolioza functională – coloana este esențial sănătoasă, dar apare a fi curbată. Curbura este flexibilă și se îndreaptă atunci când persoana se înclina în direcția opusă. Se poate observa un umăr și/sau un șold mai ridicat, aspecte create de tensiuni musculare asimetrice, de un picior mai lung, obiceiuri posturale greșite, mișcări și poziții greșite pe care le facem în sport sau în activitațile zilnice.
Când cineva are o scolioză funcțională atunci când se întinde în partea opusă a curburii, aceasta se reduce, și atunci poți știi cu sigurantă că ea se poate corecta cu un program special de exerciții corective. La o scolioză structurală însă, atunci când încerci să întinzi curbura, coloana nu iși schimbă forma, iar asta pentru că oasele s-au format deja și fixat în acea poziție incorectă.
Ambele tipuri de scolioză sunt puternic influentate de relația de tensiune și lungime a musculaturii, de aceea chiar dacă scolioza ta este una structurală (o deformare osoasă), lucrând cu mușchii posturali, poți aduce mai mult echilibru și ca rezultat mai multă ușurare și relaxare în corp… Din experienta mea personală, lucrând atât cu mine cât și cu numeroși clienți, o scolioză structurală se poate îndrepta chiar în materie de 50% (în funcție de caz) iar una functională se poate corecta chiar până la 100% dacă ai metodele potrivite. Mulți dintre clienții noștri care vin cu o scolioză functională și au dureri de spate, reusesc să o corecteze aproape în totalitate după câteva luni de antrenament postural ghidat de streching și exerciții corective.
Care sunt cauzele scoliozei?
Aproape 80% din cazurile de scolioză sunt idiopatice, însemnand că nu există o cauză evidentă care au generat-o. Felul în care ne mișcam zi de zi implică cel mai adesea să facem mișcari unilaterale și inegale adică folosind doar o singură parte a corpului. Chiar și atunci când stăm în picioare sau pe scaun, ne sprijim mai mult pe un picior sau pe o singură parte a corpului. Cu toate studiile pe care le avem astăzi în materie de știintă, bio-mecanică, sport și sănătate putem să fim convinși de faptul că mișcările asimetrice generează tensiuni musculare asimetrice care, cauzează dezechilibre și o postură deficientă a corpului.
Mișcarile făcute predominant pe o singură parte a corpului generează tensiuni antagoniste, nu doar în sport dar în tot ceea ce facem zi de zi: cum ținem geanta, ghiozdanul sau sacoșa de cumparaturi, cum dormim, cum stăm la birou, etc. Mușchii pe care îi folosim cel mai des devin scurți, tensionați și hiperactivi, așadar au o contracție cronică, iar mușchii folosiți mai rar devin mai slabi și mai întinși. Când se adună toate acele ore de tensiune, iar noi nu facem nimic ca să ne relaxam, să aliniem și să echilibrăm corpul, apar accidentări și dureri, aparent fără o cauză clară… Ele nu sunt decât altceva decât rezultatul acțiunilor zilnice repetate care acumulează stres și uzură în coloană și articulații. Astfel se produc cele mai multe cazuri de scolioză și accidentări de spate, considerate a fi idiopatice.
Alte cauze pot fi defecte din naștere ale structurilor osoase și articulare, accidentari neuro-musculare care influentează activitatea mușchilor coloanei, probleme ale organelor interne ș.a. Nu vom discuta prea mult despre ele aici, deoarece sunt cazuri mai complexe și acestea au nevoie de o analiză și o atenție deosebită…
Cum îți dai seama ce tip de scolioză ai?
Un test foarte simplu care il ai la indemână este testul aplecării in fată. Roagă un prieten să te ajute sau folosește propriul telefon mobil pentru a iți face o poză atunci când te apleci cu brațele în fată.
Stând în picioare, aplecă-te cu brațele către sol și vei urmări cum arată spatele tău în acea poziție. Dacă pe spatele tău se formează o ridicare proeminentă în cutia toracală, care arată neuniform, asta inseamnă că ai o scolioză structurală. Pozitia coastelor a fost modificată și ele vor fi mai ridicate atunci când te apleci în fată.
In scolioza functională, daca ești observat din spate când stai drept, descoperi că ai un șold și/sau un umăr mai ridicat decât celălalt. Când te apleci în fată insă, cum am stabilit mai înainte, spatele apare egal și simetric. Atunci știi cu sigurantă că acea scolioză se poate corecta chiar în intregime…
Care este cauza din spatele scoliozei?
Forța gravitației iți trage permanent corpul în jos, pe când mușchii posturali „luptă” să te mențină drept.
Mușchii posturali sunt tot timpul pe pilot automat, ei fiind sub influența sistemul tău nervos. Altfel spus: chiar dacă iți impui să stai mai drept și reusesti asta pentru câteva secunde, chiar și un minut, vei observa cum destul de repede corpul tău revine în aceeași poziție inițială.
Nu te descuraja! Asta este pentru că mușchii tăi posturali au fost antrenați și conditionați să stea în acest fel prin acțiune zilnică repetată. Poți acum să iți creezi un nou model pentru ca mușchii și sistemul tău nervos să te mențină drept, echilibrat și aliniat!
Atât postura corectă cât și postura incorectă, necesită același volum de efort.
Oasele, articulațiile și ligamentele se ajustează în funcție de tensiunea și lungimea musculaturii.
Când echilibrul nu mai este optim și forțele musculare care te mențin drept sunt mai slabe în fața forței gravitaționale, atunci se produc deformări în coloana și în celelalte articulații. Acumulate în timp, ele creează probleme de postură precum: scolioză, hipercifoză, hiperlordoză, aplecare a capului în față, hernii de disc și alte diferite probleme sau dureri articulare. Acestea nu sunt altceva decât compensări ale corpului pentru a supraviețui cu un minim consum energetic.
Pentru a iți menține coloana într-o aliniere normală și dreaptă, ai nevoie în primul rând ca muschii tăi să fie activi și bine echilibrați. Acești mușchi trebuie să facă față forțelor generate de gravitație, nu doar 1-2 ore, ci pe tot parcursul zilei.
Reușim acest lucru după ce evaluăm coloana ta și descoperim care sunt zonele tensionate și zonele slabe din lanțul tău cinetic. În funcție de aceste lucruri și alte câteva, știm cu acuratețe ce exerciții ai nevoie și cum să le adaptăm pentru cerințele și nevoile unice ale corpului tău.
Urmând un program de streching și exercitii corective, iți vei putea corecta postura și odată cu ea, să elimina pe termen lung durerile de spate,să performezi mai bine și să te vei simți extraordinar.
Postura greșită este cauza principală a accidentărilor și durerilor de coloană. O postură corectă este cheia pentru mișcari mai eficiente, sănătate optimă și eliminarea durerilor.
Cum mă antrenez dacă am scolioză?
Ceea ce vrei să faci când începi un program de exerciții fizice, este să identifici mai întâi orice formă de scolioză ca să nu creezi mai mult stres în acele zone slabe ale coloanei tale. Dacă ai identificat oricare din cele 2 tipuri de scolioză, este necesară o evaluare serioasă facută de către un specialist în recuperarea coloanei.
Stresul excesiv creat de incărcarea axială (de sus în jos) a exercițiilor se adună întotdeauna pe vertebra care face tranziția în punctul maxim de curbură, numit si apex. Vertebra de tranziție poate fi adesea la vârful unei curbe laterale în cervical, toracal, lombar sau lombo-sacral. Adesea durerea se instalează chiar în aceste locații pentru că acolo este „veriga slabă” din lanțul tău scheletic-muscular. Ca orice lanț, va ceda mai întâi acolo unde este cel mai slab.
Faza 1F
În prima fază, este important să determini ce mușchi sunt supratensionați și iți „trag” corpul în poziții anormale. Deasemenea, la fel de important este să cunoaștem ce mușchi sunt prea slăbiți și creează instabilitate pentru coloana și articulațiile tale.
Odată ce știm aceste lucruri putem veni cu exercițiile precise, în functie de condiția ta, pentru a iți corecta dezechilibrele și a te face mai puternic. În această primă fază nu este recomandat să forțezi la intensități mari, pentru că poți intări și mai mult acele tensiuni și poziții greșite ale corpului, mai ales dacă sunt făcute cu formă incorectă.
Exerciții de intensitate și hipertrofie se pot face, dar ele trebuie atent alese, pentru a aduce în același timp rezolvare în corectarea dezechilibrelor musculare.
Spre exemplu, lanțurile musculare oblice, anterior și posterior sunt responsabile pentru rotațiile trunchiului și ale coloanei. Fără ele care nu ai putea face cele mai multe mișcări, inclusiv mersul și alergatul. Când unul dintre acestea este slab sau inactiv, partea opusă preia mai mult controlul și generează o rotație inegală în coloană, deci o scolioză.
În această fază folosim cât mai multe exercitii la orizontală, fie pe swissball, pe saltea sau pe diferite suprafețe fixe și instabile, și mai puține exerciții cu încarcare axială (care presupun ridicarea greutaților deasupra capului). Nu folosim aproape deloc exerciții la aparate întrucat acestea nu implică mușchii stabilizatori și nu ajută la integrarea optimă a musculaturii.
Faza 2
Dupa ce am echilibrat în mare masură coloana vertebrală și celelalte articulații cheie, incepem să dezvoltăm mai mult forța musculară. Mușchii posturali sunt cei mai profunzi, iar cei de mișcare și forță sunt cei superficiali.
Acum ca avem o structură internă stabilă, putem să o incărcăm cu mai multe exerciții de fortă pentru că le putem executa fără să creem alte dezechilibre.
Greutățile folosite sunt mai mari si poți face aproximativ 8-12 repetări maxim. Acestea ajută la integrarea sistemului muscular intern – mușchii stabilizatori cu sistemul muscular extern – mușchii de miscare/forță, întărind și integrând conexiunea creier – mușchi – articulații.
În același timp, aici se produce magia pentru că apar rezultate în dezvoltarea musculaturii și remodelarea corpului!
Faza 3
Corpul este acum mai echilibrat și integrat, deci poți continua să dezvolți o mai bună performanță fizică pentru sport sau pentru cerințele specifice mediului tău de lucru, în condiții de siguranță pentru coloana ta vertebrală. Mișcările complexe de intensitate mare și durată scurtă precum o servă în tenis de câmp, ridicarea unei greutăți mari de jos, sprinturi de viteze mari, necesită ca mușchii stabilizatori să colaboreze optim cu mușchii superficiali de mișcare pentru a deveni eficienți.
În această fază, fiindcă am stabilit deja integritatea corpului și am învățat mișcările corecte, putem folosi greutăți și mai mari pentru a crește ca intensitate. Greutățile cu care poți face acum 4-6 repetari maximale duc la dezvoltarea performanței fizice și o capacitate crescută de a iți antrena sistemul nervos și de a invăța miscări mai complexe!
Beneficii mari se resimt în sistemul hormonal, capacitatea mentală și starea de bine, dacă antrenamentul este insoțit de dietă și un stil de viată corect pentru nevoile tale.
Construirea unei posturi corecte reduce forța de compresie asupra discurilor coloanei, asupra ligamentelor și nervilor, de aceea, alinierea coloanei elimină cauza durerilor de spate și creează o performanță fizică crescută. O corectare a scoliozei aproape de fiecare dată aduce cu sine nu doar eliminarea durerilor de spate dar și îmbunătățiri serioase în condiția fizică, mental-emoțională și în starea de bine.
În articolele urmatoare vom discuta mai mult despre strategii și exerciții cheie pe care le poți face pentru a-ți corecta scolioza.
Dacă ai intrebări sau alte curiozităti, scrie-mi pe pagina de facebook www.facebook.com/MihaiArgaseala și voi incerca să iți răspund cât mai repede.
Pace și putere,
Mihai Argăseală
Am un umar mai jos si mai lung decit celalalt pe partea stinga cu dureri de spate intercostale si pocnituri osoase la miscari noaptea este mai proieminenta durerea ziua cu miscarile si cu treburile de zi cu zi nu simt durere .Oare ce pot face sa devin normal de spate si fara dureri?
Buna seara! Aveti nevoie mai intai de o evaluare a corpului ca sa intelegem care este mecanismul ce va creeaza dezechilibru muscular. Poate fi atat de natura mecanica – skeleto-muscular cat si cauza interne, respiratie deficitara sau anumite inflamatii la nivel digestiv.
Prin evaluare se poate deduce precis ce muschi trebuie intariti si ce muschi trebuie intinsi / relaxati ca sa restabilim echilibrul mecanic si sa aducem corpul in starea cel mai aliniata si relaxata. Restabilirea mecanicii corecte, de cele mai multe ori aduce si eliminarea durerii in cazul in care nu sunt si alte cauza implicate precum traume, accidente acute, etc care necesita un proces mai lung de refacere.